Donderdag 24 november waren we te gast bij Hooghiemstra in Utrecht. Gastheer was Paul Barendrecht van Bedrijvencentra Utrecht. Hij beheert met zijn stichting drie panden in Utrecht. Het doel is om te voorzien in de grote en groeiende behoefte in Utrecht aan kleinschalige bedrijfsruimte. De stichting is niet op winst gericht maar moet wel de eigen broek ophouden. Als het mogelijk is investeert de stichting in verbetering en uitbreiding.
Hooghiemstra bestaat van de drie het langst. De voormalige veevoederfabriek is gekraakt geweest en later gelegaliseerd. In de rondleiding zien we verschillende soorten ruimten, klein, groot, laag, hoog, flexxkantoren voor meerdere ondernemers die hetzelfde doen, etc. Er zijn ook ruimten die voor gezamenlijk gebruik zijn, bijvoorbeeld vergaderen en openbare bijeenkomsten. Op de begane grond is sinds kort ook een openbare horeca gevestigd.
De huren zijn relatief hoog, maar de service is uitgebreid. Er is een actief management. De stichting heeft een eventmanager om de community actief te maken en te houden. Paul zoekt actief de samenwerking met andere initiatieven in de stad. De Vechtclub XL en Sophies Kunstprojecten (voorheen Stichting Sofia) zijn ook aanwezig en met de Metaalkathedraal is ook contact. Doel is om de bestaande panden te versterken en ook nieuwe initiatieven te ontwikkelen.
Momenteel is er discussie in zijn bestuur is of nieuwe initiatieven rondom thema’s georganiseerd moeten worden. Er zijn in de stad al meer initiatieven zoals de Dutch Game Garden en de Social Impact Factory, deels van bovenaf met subsidie opgezet. Paul denkt dat verstedelijking ofwel de kwaliteit van de stad wel een thema zou kunnen zijn. Zoals ook Pakhuis de Zwijger zich daarop richt en het debat daarover in de stad richting geeft. In een bestaand gebouw zal dat niet gemakkelijk zijn omdat dat via mutatie zou moeten verlopen. Dat duurt lang en heb je niet in de hand. Mogelijk kan het wel kleinschalig en kan er op thema’s ingespeeld worden via de publieke ruimten. Zoals het organiseren van meet-ups zoals Tegenlicht doet.
Gezamenlijke conclusie was dat samenwerking in de stad en regio meerwaarde kan opleveren voor de panden zelf, maar ook mogelijkheden biedt meer en beter van betekenis te zijn voor de eigen omgeving. DCR kan daar mogelijk bij helpen door panden met elkaar in contact te brengen en landelijke netwerken te verbinden met lokale initiatieven. Paul, bedankt voor de rondleiding en de openheid om de interne discussie en alle afwegingen daaromheen openhartig met ons te delen.
We kijken uit naar de volgende bijeenkomst in Belcanto, Haarlem, op donderdag 16 febuari 2017.